AdWords is now Google Ads. Our new name reflects the full range of advertising options we offer across Search, Display, YouTube, and more. Learn more

Ads
5K members online now
5K members online now
For questions related to Google Shopping and Merchant Center. Learn to optimize your Shopping ads
Guide Me
star_border
Reply

Google Shopping Campaign - Products Not Appearing in Search

Visitor ✭ ✭ ✭
# 1
Visitor ✭ ✭ ✭

We've successfully set up our Merchant Centre with over 1,000 of our products approved, it has been linked to our Ad Words account, with all the products being visible and I have set a reasonable bid and per day budget - and still none of our products are appearing in Google shopping when they are searched for. Third-party sites who also stock our products are listed, but none from us. Our ad words usually compete with these third-party ads, so I don't believe our bidding is off and I have played with different bids and daily budgets. It's been live for over two weeks now. Any suggestions as to what the problem could be?

 

1 Expert replyverified_user

Re: Google Shopping Campaign - Products Not Appearing in Search

[ Edited ]
Top Contributor
# 2
Top Contributor


in addition to bids and budget, items must have enough
(feed and landing-page) quality to win in the auctions.

 

check all data submitted against the current requirements

for the type (category) of item, the submitted images, and

the link landing-page url (being submitted) for all items.

 

be certain there is one, single, item and price, with a single

add-to-cart button, on the link landing-page -- that matches

the submitted item, exactly -- especially if there are variants.

 

for certain types of items -- such as apparel or apparel accessories --

there may be additional feed, image, and landing-page requirements,

that can effect results in the auctions.

usually, the best place to look for statistics and insight concerning
product-listing-ads performance is from inside the adwords or analytics
accounts for impression and click data -- rather than any live searches
within the google-shopping auctions.

first, check the main dashboard of the
merchant-center for overall account status.

then, check the current-issues section under the diagnostics-tab for
specific account, data-feed, and items (website) issues -- by clicking
on each of the blue-boxed errors, warnings, or notifications.

then, check the specific feed status by clicking
on the data-feed's name under the feeds-tab.

then, check the individual item's status by clicking
on the item's title under the products-tab and
clicking on the link under the technical-details area.

also, check the emails listed under the settings-tab --
where google would send an email detailing any issues;
be certain google is not blocked via spam or similar filters.

then, be certain that items are matching a product-group
and there are no conflicts -- that is, be certain there is only
one campaign, one ad-group, and multiple product-groups --
at least initially, that are matching attributes in the feed.

 

be certain there is only one feed registered with google

for the target-country, id values have not changed once

assigned to a physical inventory item, and items have

not expired -- especially if expiration_date is used.

otherwise, forum members cannot look into data-feeds or accounts --
we would need much more information such as exact status information,
any exact messages, screen-captures, registered website url, exact feed

entries, etc, to help  diagnose any potential issues.

generally, google may disapprove an item or feed
at any time -- there is no such status as approved.

otherwise, the best likely course would be to contact google directly.

see also
https://support.google.com/merchants/answer/160491
https://support.google.com/merchants/#topic=3404778
https://support.google.com/merchants/#topic=3404779
http://celebird.blogspot.com/2011/12/celebird-product-search-disapproval.html#checklist

Re: Google Shopping Campaign - Products Not Appearing in Search

Visitor ✭ ✭ ✭
# 3
Visitor ✭ ✭ ✭
Thanks for your answer. Looking over all your suggestions everything looks like it should be working. I'll get in touch with Google now.